Teknoloji

Homo naledi 236.000 yıl önce alev almış olabilir

Bruce Bower

Yeni keşiflerin ortaya çıkardığı ipuçlarına göre, ‘Homo naledi’ olarak bilinen eski bir insansı, bir yeraltı mağara sisteminin zifiri karanlık odalarında ateşi kontrollü bir şekilde kullanmış olabilir. Paleoantropolog Lee Berger, ABD’nin Washington DC kentindeki Carnegie Bilim Enstitüsü’nde 1 Aralık’ta düzenlediği bir konferansta, araştırmacıların Güney Afrika’daki ‘Yükselen Yıldız’ mağara kompleksi içindeki geçitlerde ve odalarda küçük kamp ateşlerinin yanı sıra isli kalıntılar bulduğunu söyledi. duvarlarda ve tavanda lekeler bulduklarını açıkladı.

İZLER ATEŞ KULLANIMINI GÖSTERİYOR

Güney Afrika’nın Johannesburg kentindeki Witwatersrand Üniversitesi’nde misyoner olan Berger, “Bu mağara sistemi boyunca ateş kullanımının izleri var” diyor. Araştırma ekibi, H. naledi’nin muhtemelen mağaralardaki alevleri yaktığını, çünkü bu bölgede başka hiçbir hominid kalıntısına rastlanmadığını belirtiyor. Ancak araştırmacılar, ateşlerin artık yakıldığı tarih vermedi. Ve şimdi Berger’in grubu dışında hiçbir araştırmacı bu yeni bulguları değerlendirmedi.

H. naledi fosilleri, Homo sapiens’in ortaya çıktığı 335.000 ila 236.000 yıl öncesine tarihlendirildi. Pek çok araştırmacı, hominidlerin ateşi ışık, ısı ve beslenme için düzenli olarak kullanmalarının yaklaşık 400.000 yıl önce başladığını düşünüyor. Bunun emsali, büyük ölçüde küçük beyni nedeniyle daha önce H. naledi’ye atfedilmemişti. Buna rağmen Berger, modern bir insan beyninin yaklaşık üçte biri büyüklüğünde bir beynin H. naledi’nin ateşi kontrol etmesine izin verdiğini savunuyor.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Berger, H. naledi fosillerinin keşfedildiği iki yer altı odasını keşfetmek için dar bir tünelden indi. Eski tavan yüzeylerinin üzerinde kısmen büyümüş sarkıtlar ve ince kaya katmanları fark etti. Berger, bu yüzeylerin kararma veya yanma emareleri gösterdiğini ve ayrıca is zerreciğini andıran noktalarla lekelendiğini belirtiyor.

FARKLI ALANLARDA BENZER KALINTILAR BULUNDU

Bu arada, Witwatersrand Üniversitesi’nde bir paleoantropolog olan keşif lideri Keneiloe Molopyane, yakınlardaki başka bir mağara odasında kazılara öncülük ediyordu. Bu alanda, araştırmacılar diğer hayvanların yanı sıra kömürleşmiş ahşap modüller ve yanmış antilop kemikleri içeren iki küçük kamp ateşi ortaya çıkardılar. Daha sonra H. naledi fosillerinin bulunduğu daha ücra bir mağara odasında, çevresinde kamp ateşi kalıntıları ve yanmış hayvan kemikleri bulundu.

Öte yandan araştırmada yer almayan ve görevine Washington DC’deki George Washington Üniversitesi’nde devam eden paleoantropolog W. Andrew Barr, araştırmacıların önündeki en büyük zorluğun yanmış odun, kemik ve diğer yangınları tarihlendirmek olduğunu söyledi. ‘Yükselen Yıldız’ odalarında keşfedilen kalıntılar ve bugüne kadar bu bölgedeki kamp ateşlerinin kalıntıları. . Barr, “Yangını kimin hangi amaçla çıkarmış olabileceği konusunda spekülasyon yapmaya başlamadan önce bu gerçekten kritik bir ilk adım,” diyor.


Orijinal makale Science News web sitesinden alınmıştır. (Çeviri: Tarkan Tufan)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu