Haber

Urfa’nın elektrik sorununa güneş enerjisi önerisi

Fatma Keber

URFA- Urfa’da su kullanımı için elektriğe ihtiyaç duyan çiftçiler, Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) tarafından sık sık elektrik kesintisi yaşıyor. Durumu protesto eden çiftçiler yıllardır tahlil bekliyor.

Ancak DEDAŞ’a milyonlarca lira borcu olan çiftçilerle şirket ortasında anlaşma sağlanamıyor. Suya en çok ihtiyaç duydukları yaz aylarında elektriği kesilen çiftçiler tarlalarda kuruyor. Binlerce dolar kayıp.

Çözülemeyen ve mağduriyet yaratan bu sorun karşısında bazı çiftçiler alternatif enerji kaynaklarına yönelmeye başladı. Urfa’da son yıllarda Güneş Enerji Santrali’ne (GES) yönelen çiftçi sayısı arttı. GES paneli kurmak isteyen çiftçiler devletten hibe ya da faizsiz kredi alabiliyor.

Çiftçi ile DEDAŞ arasındaki sorunu yakından takip eden ve elektrik dağıtımının devletin tekeline geçmesini sıklıkla tavsiye eden MHP Urfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, GES’in tahlil olacağını savunuyor.

Elektrik kesintileri ve borçların çiftçileri harekete geçirmesine neden olduğundan sıkça bahsettiğimiz Özyavuz, güneş enerjisi santrali sahibi çiftçilerin ağır elektrik faturaları ödemekten kurtuldukları gibi gönül rahatlığıyla tarlalarını sulayabileceklerini söyledi.

‘GES ÇOK UCUZ’

Akçakale’de çok sayıda kişinin GES paneli kurduğunu söyleyen Özyavuz, “Vatandaşları GES yapmaya teşvik ediyoruz. Şu anda GES, Suriye sınırındaki Akçakale bölgesinde giderek yaygınlaşmaya başlamıştır. Orada 250 dönümün üzerine GES yapanlar şimdi yılda 30-40 bin lira civarında elektrik faturası ödüyor. Bu rakam, DEDAŞ’a verdiklerinin yanında çok ucuz. Onların da suyu kesilmiyor” dedi.

2 yıldır çiftçileri GES kullanmaya teşvik ettiklerini belirten Özyavuz, “GES’i olan çiftçi sabah 7’de başlayıp akşama kadar suluyor ve çok ucuza geliyor. Harran Ovası’nda kullanılan Atatürk Barajı suyundan daha ucuz” dedi.

DEDAŞ İLE BORÇ TAKSİT FORMÜLÜ

Çiftçilerin DEDAŞ ile yaşadığı soruna ilişkin İbrahim Özyavuz, “Köylülerin 117 milyonu anapara olmak üzere 152 milyon borcu var. DEDAŞ ile görüştük bu borcun yüzde 15’i yani 15-16 milyon civarı ödenecek. Kalan borcun 16 milyonu ise 8’inci ayın sonunda ödenecek. Yine 75-80 milyon borcun 12’nci ayda ödenmesi konusunda anlaşmaya çalışıyoruz. Genel Müdürle görüştüm, elektriği verin dedim, insanlar ve hayvanlar perişan durumda.”

İlk etapta borcun yüzde 15’inin ödenmesini sağlamaya çalıştığını ifade eden Özyavuz, “İnşallah elektriği açmaya çalışacağım. Çok uğraştık, Meclis’teki arkadaşlarımızla feshedelim, devlete geri verelim dedik ama maalesef olmadı” dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ KURAN ÇİFTÇİLER MEMNUN

Akçakale’de GES kuran ve bu güçten 2 yıl boyunca yararlanan çiftçi İbrahim Bozkurt, GES ile ilgili şunları söyledi: “2 yıldır kurduk çok faydalı oldu, şimdi elektrik kesilince çalışıyor. , bu yüzden herhangi bir sorunumuz yok. Mesela elektrikler gidiyor ama böyle bir sorun yok, işine devam ediyor.”

‘KOMŞULUNUN ELEKTRİĞİ KESİLDİ SULAMA YAPILAMIYOR’

GES’i sadece kuyudan su çekmek için kullandıklarını belirten Bozkurt, “Ev için henüz bağlantısını yapmadık. Onu da yapacağız. Ama şunu söyleyeyim DEDAŞ ile bu konuda bir sıkıntımız yok. Sulama Birliği’ne yılda çok cüzi bir miktar, 2-3 bin lira ödüyoruz. Yani ücret yıldan yıla değişebilir, ancak sonuçta daha azdır. Mesela bugün sabahtan beri elektrikler kesik ama güneş paneli çalışıyor su dolumumuz devam ediyor ama elektrikler kesildiği için komşularımız sulama yapamıyor. GES’i tüm çiftçilere tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu